2015. október 20., kedd

A szereplők és a háború viszonya

Két csoportot lehet megkülönböztetni: a háborúnak vannak haszonélvezői, és vannak elszenvedői. A regényben tipikusan kettéválik a szereplők csoportja, mert Viga és Rajmund a haszonélvezői, tehát hiába mondja Viga, hogy borzasztó a háború, viselkedése nem őszinte, mert ő és férje a hadiszállításból élnek. 
   
A háborút elszenvedik a katonák és a hátországi lakosok. Vannak olyan katonai személyek, akik helyzetüknél fogva nem elszenvedik a háborút,  hanem kitüntetésért hajlandóak minden parancsot teljesíteni. A háború még inkább lealjasította azokat az embereket, akik egyébként is hajlamosak olyan bűnöket elkövetni, amelyek nem függenek össze a háborús események miatt kiadott parancsokkal. 

Tehát a háború létbizonytalanságot teremt, és a becsületes embereket is aljassá teheti. A nyers életösztön győzedelmeskedhet mindenféle erkölcsi korlát felett. A háború a megszállt hátországi területeken kiszolgáltatottságot teremt.
    
A háború még az őszinte érzéseket is elaljasítja, az emberi természet pedig az élve megmaradás, élni akarás célját teszi első helyre. Ezzel együtt akár a helyi háború, akár a polgárháború vagy a világháború a hétköznapi emberek számára nehezen kerülhető el. Sok-sok szenvedést hoz, nélkülözést teremt.
   
Az ember pedig, életösztönéből fakadóan, olyan meghatározó változásokat hoz létre, amiben a becsület, a tisztesség, az erkölcsös magatartás, az emberiesség diktálta szabályok nem, vagy nem biztos, hogy érvényesülni tudnak.

Nelának súlyos magánéleti gondjai vannak, ezért egy világháborúnál sokkal kisebb, de kellemetlen történelmi esemény is még jobban rontotta volna helyzetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése