2015. október 20., kedd

Történelem és egyén viszonya

Az emberek beleszületnek valamilyen történelmi helyzetbe, rendszerbe. Igyekszenek később abban, vagy ha más következik be, más helyzetben szocializálódni.
   
A történelmi helyzetet  a mi szereplőink nem tudják megváltoztatni, mert nem nagy egyéniségek, és  nem mozgatnak megfelelő nagyságú tömegeket.  Nincsenek meg azok a feltételek, melyek alapján ők a háborút meg tudnák szüntetni, vagy el tudnának menekülni előle. Nincsenek kapcsolatban olyan nagy egyéniségekkel, akik befolyással lennének azokra az eseményekre, amelyek elviselhetetlenné teszik az életüket.
   
A katonák is ilyen helyzetben vannak. A szereplők feje felett, mások döntenek a sorsukról. Ezeket a döntő személyeket, politikusokat, uralkodókat, állami alkalmazottakat, katonai vezetőket a mi szereplőink nem ismerik.
   
Még Nyikolaj is hazudik, amikor tisztnek mondja magát. Viszont tisztként sem tehetne semmit, illetve csak annyit tehet, hogy egy-egy pillanatban könnyebbé teszi Nela és családja életét, mert ételt hoz. Tehát ők a háború elszenvedői, míg mások pedig a kitalálói, megszervezői, és nem utolsó sorban, haszonélvezői is. Ld. még erről: a Szereplők és a háború viszonya c. bejegyzésemet.

A történelemben nagyon sok eseményt a véletlen hoz elő. Az előre meghatározottság és  a szereplők kapcsolódása vagy viszonya ehhez a meghatározottsághoz nem meghatározó a történelmi események folyásának megváltoztatása szempontjából. Ez szinte minden szereplőre jellemző. Vannak, lehetnek olyan szereplői magatartások, amelyek könnyebbé, elviselhetővé vagy egyenesen célzottá tesznek megnyilvánulásokat, de ez a nagy történelmi tényeken nem változtat. Ez csak egyéni szerencsének tudható be, mint Vigáék helyzete. A történelem próbára teszi az embereket, és az egyik szereplő tud becsületes és ember maradni, a másik szereplő pedig becstelenné válik.

1 megjegyzés:

  1. Nyikolaj természetesen tiszt, nem ebben hazudik, ill. hallgat el valami lénygeset.

    VálaszTörlés